Nauczycielki:
mgr Patrycja Jeleniewska
mgr Małgorzata Krajewska
Październik
W ramach tematów tygodniowych:
„Idzie jesień… przez sad”
- poznamy różne owoce, ich wygląd, smak oraz wartości odżywcze
- dowiemy się w jaki sposób przechowywać i jak przetwarzać owoce
- poznamy zagrożenia wynikające z braku higieny i niezdrowego trybu życia
- wzbogacimy doświadczenia smakowe
„Idzie jesień… przez ogród”
- poznamy różne warzywa oraz ich wartości odżywcze
- dowiemy się w jaki sposób przechowywać i jak przetwarzać warzywa
- wzbogacimy doświadczenia smakowe
„Idzie jesień… do zwierząt”
- dowiemy się w jaki sposób zwierzęta przygotowują się do zimy
- poszerzymy wiedzę na temat wybranych zwierząt leśnych
- będziemy kształtować postawy proekologiczne
„Co z czego otrzymujemy”
- dowiemy się jak powstaje wełna, pieczywo i mleko
- poznamy procesy produkcyjne
- będziemy wyrabiać szacunek do ludzi pracujących przy różnych produkcjach
„Idzie jesień… z deszczem”
- poznamy rolę wody w naszym życiu
- pobudzimy ciekawość badawczą
- będziemy rozwijać umiejętność pracy w grupie
W ramach pojęć matematycznych:
- „W spiżarni” – zajęcia matematyczne inspirowane wierszem B. Szelągowskiej. Rozwijanie spostrzegawczości wzrokowej i pamięci oraz umiejętności rachunkowych. Stosowanie określeń: tyle samo.
- „W sadzie” – zajęcia matematyczne. Określanie nazw i cech warzyw. Przeliczanie elementów, stosowanie określeń tyle samo, więcej i mniej.
- „Zajączek i przyjaciele” – poznanie sposobów przygotowywania się wybranych zwierząt do zimy.
Rozwijanie orientacji przestrzennej. - „W piekarni” – zapoznawanie z etapami powstawania mąki, przeliczanie w zakresie 2
- „Zabawy parasolami”– rozwijanie umiejętności klasyfikowania przedmiotów, dostrzeganie rytmu w ciągu ułożonych przedmiotów, próby kontynuowania dostrzeżonego rytmu.